Ekspres DE’LONGHI Dedica Style EC 685.BK

12 maja 2021

Filip Herzig Fotograf

Słowem wstępu

Przez wiele lat piłem kawę z ekspresu, ale był to “zwykły” domowy ekspres ciśnieniowy. Kolbowy, który wytwarzał ciśnienie przez zagotowanie wody którą wlewało się do bojlera. Ciśnienie wynosiło może 2 bar. Kawa mi smakowała… dolewałem mleka skondensowanego, łyżkę cukru albo miodu… albo śmietanę zamiast mleka.

Aż któregoś dnia zainteresowałem się, czym jest kawa i, że tak naprawdę nie piję kawy tylko jakiś dziwny napój. Zrobiłem research i kupiłem szybko jakiś ekspres ciśnieniowy z pompą 9bar. Szybko go oddałem, bo nie spełniał moich oczekiwań, a kawa była beznadziejna. Pogłębiłem wiedzę i zainteresowałem się ekspresami z “prawdziwego zdarzenia”. Wybór padł na DE’LONGHI Dedica 685. Oczywiście, aby nie czepiali się mnie prawdziwi miłośnicy kawy, doskonale wiem że prawdziwy ekspres to ten z przeznaczeniem do gastro, który ma szerszą kolbę i nieco inaczej wytwarza wyborne espresso 😉 Ekspres DELONGHI Dedica Style 685 cieszy się uznaniem wielu miłośników kawy na świecie!

Cechy:

  • smukła obudowa
  • elegancki wygląd
  • termoblok
  • krótki czas gotowości
  • podgrzewacz filiżanek
  • półautomatyczny
  • możliwość programowania funkcji
  • masz wpływ na przygotowanie kawy
  • dość cichy
  • łatwy w obsłudze
  • łatwy w utrzymaniu czystości
  • niepraktyczny włącznik
  • dobrze spienia mleko
  • pojemnik na 1L wody
  • wygodna dysza do spieniania mleka

Pierwsze wrażenie

Ekspres Dedica od Delonghi cechuje smukła budowa. Zajmuje w kuchni mało miejsca. Świetnie komponuje się wizualnie w zestawieniu z dodatkowo zakupionym młynkiem żarnowym, który opisuję w oddzielnym artykule 🙂 Jak wiemy, kawę należy sobie przygotować a nie sypać mieloną z saszetki 😉

Moja wersja ekspresu DELONGHI Dedica 685 ma wykończenie srebrno-stalowe. Dostępny jest też w kilku innych kolorach np. białym lub czerwonym. Ekspres wykonany jest z metalu, plastiku i innych tworzyw. Sprawia wrażenie porządnie wykonanego. Używam go już 2 rok i jest ok!

Przygotowanie kawy

Przygotowanie kawy w tym ekspresie nie jest trudne. Po włączeniu zasilania, ekspres jest gotowy do pracy po około minucie. Wyposażony jest w termoblok, a więc podgrzewa wodę która aktualnie przepływa przez układ grzewczy, a nie cały bojler. Mamy do wyboru przygotowanie małego lub podwójnego ekspresu oraz możliwość wytwarzania pary, którą dzięki specjalnej dyszy możemy wytworzyć pianę w mleku lub tylko podgrzać mleko. Możemy też wytworzyć samą gorącą wodę, ale po co – czajnik jest od tego 😉 Po prostu trwa to trochę czasu zanim by się wypełniła szklanka. Dysza służy zasadniczo do wytwarzania spienionego mleka.

Kolba i sitka do kawy

Jestem miłośnikiem cappuccino. Robię je na bazie podwójnego espresso. Na wyposażeniu ekspresu są 2 rodzaje sitek do kolby – na pojedyncze lub podwójne espresso. Są to sitka ciśnieniowe a więc z podwójnym dnem i malutkim otworkiem na spodzie. Moja wersja sitka posiada trwale zintegrowane podwójne dno z sitkiem. Są też sitka w których to “podwójne dno” można wyjąć. Miałem takie i używałem, ale szybko zrezygnowałem gdyż urwał się taki dings (mały uchwyt, takie uszko), kawałek ogumienia sitka za który wyciągało się je z obudowy.

Sitka zintegrowane są trudniejsze w utrzymaniu czystości, wymagają użycia większej ilości wody do ich płukania. Ja po ich użyciu i umyciu odwracam je do góry dnem i po paru godzinach jest widoczna malutka kropla wody z resztkami kawy, która wypływa ze środka… Mnie to nie przeszkadza, bo ogólnie dbam o czystość, higienę, a kawa parzy się w temperaturze ok 90 stopni więc większość ewentualnych bakterii które mogłyby się… eeeej, bez przesady 😉

Sitko nieciśnieniowe

Można pokusić się także o stosowanie sitka nieciśnieniowego, ale kawa smakuje wtedy jak ze zwykłej kawiarki.

Wytwarzanie pary / spienionego mleka

Lubię mieć wpływ na to w jaki sposób parzy mi się kawa, a więc bacznie przyglądam się kolorowi wypływającej z kolby kawy. Kiedy kolor przestaje być intensywny, przerywam ręcznie proces parzenia. Następnie wybieram ikonkę przygotowania pary. W tym ekspresie w parę sekund termoblok podwyższa swoją temperaturę i dysza jest gotowa do wytwarzania dobrej jakości suchej pary – jednakże najpierw trzeba ją “oczywiście” przepuszczając kilka kropel wody które zgromadziły się w przewodach ekspresu. To jest normalne zjawisko, żadna wada. Ekspres Delonghi posiada specjalnie stworzoną dyszę, która tylko z zewnątrz wygląda na stalową. W środku to kombinacja plastiku i gumy. Posiada przełącznik: “spienione mleko lub gorące mleko”. Oczywiście, trzeba nabyć umiejętności spieniania mleka, bo samo się nie spieni tak jak w rasowej kawiarni. To jest umiejętność baristy i z czasem można ją nabyć z czego obecnie jestem dumny 🙂 Potrafię wykonać nawet nie wielki cafe latte art 🙂

Należy wspomnieć, że do przygotowania dobrej kawy należy ją wcześniej zmielić w młynku żarnowym. To ważne aby był to młynek żarnowy a nie ostrzowy, ponieważ żarna rozcierają ziarna kawy, a ostrza tną. Proces cięcia powoduje podgrzewanie ziaren i w skutek tego, otrzymujemy gorszej jakości produkt. Druga kwestia, młynki żarnowe są specjalnie projektowane do mielenia kawy, są większe, ale mają zasobnik na kawę do mielenia oraz wygodny pojemnik na kawę zmieloną.

Funkcje ułatwiające życie

Można także wykonać w tym ekspresie cappuccino w drugą stronę – najpierw przygotować mleko a następnie kawę. I tutaj producent mile nas zaskakuje – ekspres schładza samoczynnie termoblok do odpowiedniej temperatury aby nie przepalić kawy. Jest też opcja programowania temperatury termobloku do parzenia kawy. Generalnie, ta temperatura wynosi maksymalnie ok 90 stopni, co niektórym osobom się nie podoba. Ja jednak uważam że jest to bezpieczna temperatura do parzenia. Nie ma nic bardziej obrzydliwego jak spalona kawa…

Espresso przygotowane przez Delonghi Dedica może być wyśmienite jeśli zastosujesz dobrej klasy kawę oraz zmielisz ją w odpowiedniej gradacji wielkości ziaren… Ostatnimi czasy tworzę własne blendy i do czystego espresso używam połączenia kaw Marilla Cafe Crema z La Vazza Crema Dolce Gusto. Smak pełen różnych owocowych nut, orzeźwiający i aromatyczny bez uczucia kwasu, kwaśności czy goryczy. A po dodaniu mleka mam wspaniałe cappuccino lub latte.

Programowanie

Ekspres pozwala zaprogramować np. Czas parzenia kawy albo temperaturę wody oraz jej ilość. Są też inne funkcje dostępne w menu np. Okresowe odkamienianie.

Podsumowanie

Jestem w pełni zadowolony z tego ekspresu, daje mi dobre możliwości parzenia kawy. Podgrzewanie wody w termobloku jest o wiele lepsze od typowego podgrzewacza w bojlerze. Dla mnie bardzo ważna jest jakość wytwarzanej pary i to że ekspres pilnuje temperatury wody. Łatwo można przyrządzić kawę dla kilku osób. Podgrzewacz filiżanek potrzebuje troszkę czasu aby się nagrzać, nie grzeje też za mocno – dla mnie to niepotrzebny bajer, gdyż nie jestem miłośnikiem gorącej kawy, a przecież jeśli masz zimne filiżanki to możesz wcześniej przelać przez nie nieco gorącej wody.

Jeśli nigdy nie posiadałeś takiego ekspresu, jego obsługa na początku może zająć Ci trochę czasu zanim dojdziesz do wprawy i w ogóle zrozumiesz proces parzenia kawy. To jest ważne, aby wydobyć najlepsze smaki a te gorsze zostawić w ziarenkach na wieki. Parzenie kawy przy pomocy ekspresu to taki trochę rytuał… 🙂 Smak kawy wynagradza cały ten proces. Bardzo polecam tego typu ekspres. Ma ogromną przewagę nad ekspresami kolbowymi automatycznymi, ponieważ sam kontrolujesz czas parzenia kawy który jest różny dla różnych odmian kawy oraz zależny od stopnia zmielenia. Masz także możliwość uzyskania idealnie spienionego mleka jak w dobrych kawiarniach. Automaty nie robią tak dobrej pianki i takiego poziomu spienienia ze “zwykłego” mleka z marketu – nie ma szans. Skoro przy mleku mowa, używam mleka o zawartości 3,2% z Piątnicy, ponieważ dobrze się spienia i nie wpływa negatywnie na smak kawy. Często mleko ma różny posmak, który potem dominuje w kawie…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Blog

Zdjęcia opakowań szklanych

Fotografia produktowa opakowań szklanych Produkty wykonane ze szkła mogą stanowić nie lada problem dla wielu fotografów. Szkło zawsze było jednym

Blog

Zdjęcia reklamowe wzmacniacza

Fotografia produktów RTV, sprzętu audio hi-fi, wzmacniacza stereo. Sprzęt audio jest wdzięcznym materiałem w fotografii produktowej. Ciekawe kształty, miks różnych

Zestawienie wyników testu akumulatorków AAA

Tabelę stworzyłem w nawiązaniu do testu akumulatorków, w którym zawarte są bardzo obszerne informacje o ładowaniu i rozładowywaniu akumulatorów różnych

3 1 vote
ocena wpisu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Przewiń do góry